Blogi

Terveisiä kuilun paremmalta puolen

By Published On: 17.05.2022Categories: Yleinen

Varaanin tarina alkoi 2010, kun lähdimme nollasta suunnittelemaan ja toteuttamaan kuluttajille ja pk-yrityksille suunnattua hybridipilviratkaisua – käyttäjän kaikelle datalle turvallista säilöä, jota kuka tahansa osaa käyttää. Teimme pienen ja sitoutuneen tiimin kanssa uskomattoman työn; kaikki suunnittelu ja koodityö tehtiin itse alusta lähtien, tietenkin sopivia avoimen lähdekoodin komponentteja hyväksikäyttäen. Ratkaisu piti sisällään kotiin tai toimistoon tulevan verkkokovalevyn ja siihen saumattomasti liittyvän pilvipalvelun. Lopputuloksen ristimme Cloub Hubiksi. 

Ensimmäinen sukupolvi toteutettiin suoraan kaupasta saatavalla PC-laitteistolla. Kun mukaan saatiin institutionaalisia sijoittajia, voitiin toteuttaa oma kilpailijoita tietoturvallisempi laite. Iso aasialainen sopimusvalmistaja alkoi valmistaa laitetta, jonka go-to-market ajatus oli päästä kansainväliseen operaattorijakeluun white label -periaatteella. Kaikki toimikin kuudella kielellä ja noin 30 eri tuotenimet ja asiakkaan graafisen ilmeen sisältävällä teemalla.

Monien yritysten ja värikkäiden vaiheiden jälkeen oli kuitenkin tunnustettava, että rahkeemme eivät riittäneet, lähinnä markkinoinnissa, emmekä siten onnistuneet breikkaamaan tuotetta laajemmin maailmalla, kotimaan rajallisia markkinoita lukuun ottamatta.

Periksi ei anneta

Kaksikin kertaa olimme jo lyödä hanskat tiskiin, mutta uskomaton jengimme oli sitä mieltä, että periksi ei anneta. Ensimmäisellä kerralla päätettiin kerätä voimia ja rahaa tekemällä alihankintaa ulospäin ja toisella kerralla otimme ohjelmistokonsultoinnin jo pääasialliseksi tukijalaksemme.

Tuonkaltaisen sitoutumisen jälkeen me firmaan rahaa investoineet totesimme, että olisi luopiomaista vetäytyä firman jatkorahoituskierroksista, jos kerran jengi on sitoutunut taloon tälläisellä otteella. Niin kauan kun porukka on sitoutunut, meillä hallituksessa ei ole lupaa poistua näyttämöltä. Sillä tiellä ollaan yhä.

Varaanin uuden alun siemeneksi otettiin kaikki se erinomainen kokemus ja asiantuntemus, joka saatiin rautaa ja ohjelmistoa yhdistelevän tuotteen kehittämisestä tuon vajaan 10 vuoden aikana. 

Varaanin uuteen alkuun liittyi myös kahden ison sijoittajan poistuminen omistajakunnasta. Sen sijaan kokenut ohjelmistoyrittäjä ja hallitusvelho Sami Somero ja allekirjoittanut uskoimme vahvasti uuteen liikeideaamme ja lunastimme ”instikoiden” osuudet pois. Kun vielä toimitusjohtajaksi saatiin Surveypalissa ja Frameryssä marinoitunut ”Mr Noisy” eli Kaikuvuon Ilkka ja hallituksessa jatkoi Tarvaisen Heikki, jolla on vahva kokemus telecom-alan myynnistä ja markkinoinnista mm. Saksankielisessä Euroopassa, Englannissa ja Singaporessa, alkoi hallituksen paletti olla kasassa.

Onnistunut uusi alku ohjelmistokehityksen asiantuntijayrityksenä

Suunnanmuutos konsultointibisnekseen alkoi myymällä asiantuntijoidemme osaamista alihankintana isommille päämiehille. Saimmekin useita hyviä projekteja, joissa pystyimme hyödyntämään ja laajentamaan aiempaa osaamistamme.

Olemme nyt päässeet hyvään kasvuvauhtiin ja hallitus sekä omistajat ovat linjanneet että ”kaikki liikenevä raha jätetään firmaan” ja sitä käytetään kasvun tekemiseen. Osinkoja ei odoteta eikä irtaantuminen ole mielessä. Meille on myös kunnia-asia maksaa takaisin joka ainut euro, jota saimme matkan varrella oman tuotteen kehittämiseen Business Finlandilta. Viimeisen erän päivämäärä on jo näkyvissä. Vanhanaikaista ehkä, mutta pöydän putsaaminen konkurssilla ja uusi aloitus ilman velkoja ei kuulu etiikkaamme.

Piinkova ja mukava jengimme kaipaakin nyt lisää tekijöitä. Varaanin aivan tavallista tarinaa tekemään tarvitaan lisää rautaisia ammattilaisia ja nuoria kykyjä kasvamaan sellaisiksi.  Emme voi edelleenkään luvata kuuta taivaalta, mutta joustavan, ihmisen kokoisen työpaikan ja aivan tavalliset edut, sekä melko reilun, alan mukaisen palkan voimme luvata. 

Moni varmaan ihmettelee, että mistä tuo firman nimessä ja logossa esiintyvä Varaani -lisko? Alun perin nimi syntyi sanaleikistä, jolla viestittiin hybridipilviratkaisumme luotettavuutta: “Voit laskea varaani…”. Ohjelmistokehityksen konsultointibisnekseen siirtyessämme olisimme voineet brändätä firman uudestaan, mutta päätimme, että tuo nimi yhä kuvastaa toimintaamme ja porukkaamme oikein hyvin.

Ohjelmistokehitysprojektit voitte yhä laskea varaamme – miten voisimme auttaa?

Kirjoittaja

Olli-Pekka Kulmala

Olli-Pekka on Varaanin hallituksen puheenjohtaja ja yksi omistajista.

Lue lisää ajatuksiamme