Blogi

Melko reilu palkkaus eli aina täpöillä ja täydellä hinnalla – vai sitä aivan tavallista?

By Published On: 08.06.2022Categories: Yleinen

Meillä Varaanilla on käytössä melko reilu palkkamalli; konsultti saa pohjapalkan ja 10-12 % provision tekemästään kuukausittaisesta alv-0 -asiakaslaskutuksesta. Pohjapalkka on alan käytäntöjen mukainen, n. 2800-4600 €/kk kokemuksesta riippuen.

Homman luonteeseen kuuluu, että välillä projektien välillä joutuu istumaan penkillä, mutta konsultin riski on tässä mallissa minimoitu melko reilulla pohjapalkalla. Tämä antaa meille myös kannustimen hommata mielenkiintoisia projekteja tehokkaasti.

Näillä spekseillä kokenut konsultti pääsee meillä penkillä istuessaankin lähelle viiden tonnin kuukausipalkkaa ja projektissa yli viiden tonnin käytännössä aina; loppu riippuu kuukaudesta ja asiakkaasta.

Toisinaan näkee myös laskelmia, joissa konsultin palkkaus lasketaan näin:

  • tuntiveloitus 100 e /h
  • laskutettavia tunteja 160
  • alv-0 -laskutus 16 000 eur, josta sitten lasketaan peruspalkan päälle tuleva provisio

Lopputuloksena erittäin kova korvaus ja hyvä niin!

Tämähän ei aivan tavallista kuitenkaan ole, vai?

Laskutusaste on harvoin 100 eikä kuukausittainen laskutettavien tuntien määrä voi olla 160 kuukaudesta toiseen ainakaan jos Suomessa tehdään suomalaisen lainsäädännön mukaan töitä.

Tuntihinta saattaa olla 100 e/h, mutta kokemuksemme mukaan näin ei suinkaan aina ole.  Realistisempi lähtötaso lienee 80-90 euroa ja kyllä, sillä kympillä on väliä.

No mikä sitten on sitten sitä aivan tavallista konsulttihommaa?

120-140 tuntia kuukaudessa,  tuntihinta 80-90 eur. Toisina kuukausina laskutus on enemmän, toisina vähemmän – koska elämää tapahtuu (ja kuukausissa on eri määrä työpäiviä). Tuntihinta vaihtelee projektista toiseen, mutta lähtökohtaisesti juuri kenenkään ei kannattaisi perustaa ajatteluaan aina yli 100 euron tuntiveloitukseen – ainakaan jos olettaa laskuttavansa 160 h kuukaudessa.

Poikkeuksia löytyy tietysti aina, mutta se ei olekaan aivan tavallista.Millainen on sinun mielestäsi melko reilu palkkamalli?

Kirjoittaja

Ilkka Kaikuvuo

Senior Advisor

Ilkalla on pitkä ura kasvuyhtiöiden ja -projektien johto- ja kehitystehtävissä lähtien verkkosivujen merkkaamisesta html:lla päätyen yritysten hallituksiin. Matkan varrella Ilkka on ollut perustamassa ja kasvattamassa lukuisia yrityksiä, ml. Surveypal ja Framery. Viimeiset koodirivit on kirjoitettu Pythonilla vuonna 2007, verkkopalveluiden saavutettavuus on edelleen tuttu aihe eikä laaja ohjelmistoprojektikaan oudoksi ole jäänyt.

Lue lisää ajatuksiamme