Varaanin tarina alkoi tuoteyrityksenä, mutta kovasta yrityksestä huolimatta firmalle tehtiin menestynyt uusi alku ohjelmistokehityksen asiantuntijayrityksenä. Muutoksen kautta syntyi tarve kiteyttää itsellemme se, millainen ohjelmistoalan konsultointipulju oikeastaan haluamme olla. Firmoja ja malleja tällä alalla on pilvin pimein – jokainen lupaa erinomaisuutta ja poikkeuksellisuutta kukin omilla mausteillaan.
Meidän missiomme on kuitenkin yksinkertainen:
Me haluamme olla aivan tavallinen ohjelmistoalan asiantuntijayritys. Teemme ohjelmistoalan asiantuntijapalveluista reiluja kaikkia osapuolia kohtaan: työntekijää, asiakasta ja firmaamme.
Tätä reiluuden tasapainoa osapuolten välillä kutsumme sisäisesti “pyhäksi kolminaisuudeksi”. Reiluus toteutuu monella tasolla: taloudellisella, kommunikaation avoimuudessa, projektivalinnoissa, oman osaamisen kehittämisessä ja työnteon malleissa.
No miksi me haluamme olla aivan tavallinen firma, emmekä maailman paras supertiimi? Mielestämme aivan tavallinen on riittävästi.
Venymällä ja venyttämällä yli-inhimillisiin suorituksiin, palkkaamalla superstaroja ja lupaamalla taivaankappaleet taivaalta päädytään ennen pitkää ojasta allikkoon. Tekemällä työ hyvin päivästä toiseen, pitämällä huoli itsestä ja muista ja säilyttämällä tasapaino elämän muidenkin puolien kanssa kuin työn, päädytään kaikille kolmelle osapuolelle reiluun ja hyvään lopputulokseen.
Mitä tämä reiluus sitten tarkemmin tarkoittaa kullekin osapuolelle?
Reilua työntekijälle
Aivan tavallisen filosofian mukaisesti meillä työntekijän ei tarvitse olla poikkeuksellinen rokkistara tai työmyyrä joka venyy yli-inhimillisiin suorituksiin. Emme lupaa asiakkaillemme kuuta taivaalta. Teemme työmme hyvin ja ammattimaisesti päivästä toiseen ja työntekijämme ovat aivan tavallisia ohjelmistoalan ammattilaisia. Tämä antaa parhaimmat mahdollisuudet kehittyä ja onnistua työssä, polttamatta itseään loppuun.
Taloudellisella tasolla palkkamallimme on mielestämme melko reilu. Pohjapalkka on alan käytäntöjen mukainen (ja muista alan provisiopalkkaisista yrityksistä poiketen) suuruudeltaan sellainen, että ei harmita, vaikkei uutta projektia löytyisikään välittömästi.
Projektivalinnat tehdään yhdessä. On pitkällä aikajänteellä asiakkaan, työntekijän ja firman etu, että projekti on mieleinen ja tukee työntekijän kehittymistä. Emme pakota ketään ottamaan huonosti soveltuvaa projektia, vaikka se meille firmana olisikin taloudellisesti kannattavaa.
Olemme avoin ja matalahierarkinen yritys. Jos jotain asiaa voi jonkun mielestä parantaa niin siihen on mahdollisuus itse vaikuttaa ilman kumileimasimia. Firman asioita jaetaan läpinäkyvästi ja päätöksentekoon saa ja voi osallistua.
Reilua asiakkaalle
Haluamme olla rehellisiä ja avoimia asiakkaitamme kohtaan. Kerromme asiakkaalle avoimesti jos esimerkiksi jotain asiaa ei kannata tehdä suunnitellussa laajuudessa, tai jos olemme väärä kumppani johonkin työhön. Joskus se tarkoittaa meille projektin loppumista tai rahan jättämistä pöydälle.
Koska haluamme oikeat tekijät oikeisiin projekteihin, voi asiakas myös nukkua yönsä rauhassa sen suhteen, että asiantuntijamme suoriutuvat työstään hyvin ja viihtyvät asiakkaan ongelmien parissa.
Lunastamme paikkamme asiakkaan projekteissa päivästä toiseen tekemällä työmme ammattimaisesti ja johdonmukaisesti, asiakkaan etua ajaen. Emme halua lukita asiakasta palveluihimme keinotekoisesti toimittajaloukuilla. Teemme ja dokumentoimme työmme niin, että se on tarvittaessa jatkettavissa kenen tahansa toimesta. Miksi? Koska se on reilua asiakasta kohtaan.
Reilua yritykselle
Olemalla avoin ja reilu työntekijöille ja asiakkaille lunastamme asiakkaidemme, työntekijöidemme ja kumppaniemme luottamuksen ja he toivottavasti vastavuoroisesti ovat avoimia meitä kohtaan tarpeistaan, budjeteistaan ja suunnitelmistaan.
Annamme työntekijöillemme paljon vapautta ja vastuuta. Vastavuoroisesti odotamme, että he miettivät päätöksiä tehdessään tasapainoisesti kaikkien kolmen osapuolen, eli myös itsensä lisäksi asiakkaan ja yhteisen firmamme etua.
Voiko tällainen malli muka toimia?
Mallimme, tai sen toteutus arjessa, ei ole täydellinen ja sen käytännön koukeroista opimme jatkuvasti lisää. Reiluuden tasapainon (pyhän kolminaisuuden) ja aivan tavallisen filosofian malli on kuitenkin tavoittelemisen arvoinen ideaali – koska sellaisessa työelämässä haluamme itse toimia.
Yksinkertaisuudessaan pyhän kolminaisuuden malli on kuitenkin hyvä viitekehys päätöksentekoon jokaiselle työntekijällemme roolista riippumatta. Toimenpiteitä voi aina peilata reiluuteen kaikille kaikille kolmelle osapuolelle, oli kyse sitten taloudellisesta päätöksestä tai jostain aivan muusta.
Maistuisiko teillekin pyhä kolminaisuus?

Kirjoittanut
Ilkka Kaikuvuo – CEO
Ilkalla on pitkä ura kasvuyhtiöiden ja -projektien johto- ja kehitystehtävissä lähtien verkkosivujen merkkaamisesta html:lla päätyen yritysten hallituksiin. Matkan varrella Ilkka on ollut perustamassa ja kasvattamassa lukuisia yrityksiä, ml. Surveypal ja Framery. Viimeiset koodirivit on kirjoitettu Pythonilla vuonna 2007, verkkopalveluiden saavutettavuus on edelleen tuttu aihe eikä laaja ohjelmistoprojektikaan oudoksi ole jäänyt.

Kirjoittanut
Olli Pirttilä – Senior UX Designer
Olli on kokenut UX Designer, joka uskoo, että laadukasta muotoilua syntyy liiketoiminnan, muotoilun ja ohjelmistokehityksen ihmisten työskennellessä tiiviisti, käyttäjälähtöisesti ja iteratiivisesti yhdessä, rohkeasti kokeillen ja asteittain parantaen. Voisimmeko tarjota aivan tavallista, laadukasta muotoilua myös teille?